από Roumelis Ioannis » Τετ 04 Μαρ 2009, 21:51:51
Στο «Ψαλτήριον μετὰ τροπαρίων καὶ εὐχῶν», ἔκδοσις τοῦ χφ. Μ. Παντοκράτορος Ἄθῳ 43 (τέλη ια'-ἀρχὲς ιβ' αἰ.) συναντώ τα εξής:
«Δος ημίν, Δέσποτα προς ύπνον απιούσιν ανάπαυσιν σώματος και ψυχής* και διαφύλαξον ημάς από του ζοφερού σκότους της αμαρτίας, και από πάσης σκοτεινής και νυκτερινής ηδυπαθείας* παύσον τας ορμάς των παθών* σβέσον τας του σώματος πυρώσεις* κατάλυσον τα σωματικά πάθη και το φρόνημα* και δος ημίν γρήγορον νουν, σώφρονα λογισμόν, πολιτείαν ενάρετον, κοίτην αναπαύσεως, στρωμνήν ανέσεως, και διέγειρον ημάς προς τους νυκτερινούς και ορθρινούς ύμνους* παννύχιον ημίν την σην δοξολογίαν χάρισαι, υμνείν το πανάγιον ονομά σου, του Πατρός και του Υιού και του αγίου Πνεύματος, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.»
Και αλλού:
«Η ελπίς μου ο Θεός, καταφυγή μου ο Χριστός, σκέπη μου το πνεύμα το Άγιον, Τριάς αγία, δόξα σοι.»
Το ανώτερον το συνάντησα και στο Τριώδιον εκδ. Αποστολικής Διακονίας εις την Διάταξιν του μεγάλου Αποδείπνου. Δεν ενθυμούμαι σελίδας να αναφέρω. Πρέπει να λέγονται κατ'αυτήν την μορφήν ή με την μορφήν που βρίσκονται στα εν χρήσει Ωρολόγια;
Ψάλτες: Οι ασίγητοι «ΤΕΤΙΓΓΕΣ» της Εκκλησίας.