Αρχαίοι και Βυζαντινοί ήχοι

Κανόνες Δ. Συζήτησης
῾Η χρῆσις τοῦ δημοσιευομένου ὑλικοῦ καὶ τῶν συνημμένων ἀρχείων διέπεται ἀπὸ τοὺς παρακάτω ὅρους·
α) γιὰ τὰ πνευματικὰ δικαιώματα viewtopic.php?f=138&t=430&p=1237#p1236
β) γιὰ τὰ ἐμπορικὰ δικαιώματα viewtopic.php?f=138&t=430&p=1237#p1237

Αρχαίοι και Βυζαντινοί ήχοι

Δημοσίευσηαπό Ιωαννίδης Δημήτριος » Σάβ 24 Ιαν 2009, 14:56:18

Για τους ορισμούς περί των Αρχαίων Ήχων, σημειώνουν στη σελίδα 126, παράγραφος 284 του Μ. Θεωρητικού, ότι : «Ο Μιξολύδιος Ήχος, αναφέρεται ότι είναι ο δικός μας Α΄. Ήχος και ότι βασίζεται ( δηλαδή έχει σαν Βάση του ) επί του Γα ».
Εύκολα ο καθένας μπορεί να επισημάνει το λάθος. Ίσως και να είναι υπεύθυνος γι’ αυτό, ο γνωστός Δαίμων του Τυπογραφείου. Δεν επιμένουμε. Είναι αδύνατον ο Α΄ Ήχος, να έχει σαν Βάση του τον Φθόγγο Γα.
Ακόμα περισσότερο είναι να απορεί κανείς, βλέποντας την παράγραφο 287, που μας λέει ότι αυτός ο ίδιος ο Μιξολύδιος, δεν είναι τίποτ’ άλλο, παρά ο δικός μας Β΄ Ήχος με Βάση τον Δι. Ποιός λοιπόν είναι ο πραγματικός Μιξολύδιος ;
Στη σελίδα 145, παράγραφος 324, ο Δώριος μας παρουσιάζεται σαν ο δικός μας Α΄ Ήχος., ενώ Α΄ Ήχος, μας είχε παρουσιαστεί προηγουμένως ο Μιξολύδιος.
Συμπέρασμα : Κατά τους σεβαστούς Διδασκάλους μας, ο Α΄. Ήχος, είναι ΚΑΙ Δώριος ΚΑΙ Μιξολύδιος.
Δεν τελειώνουμε όμως εδώ.
Στην παράγραφο 284, αυτός ο ίδιος ο Μιξολύδιος, μας παρουσιάζεται, σαν τον δικό μας Δ΄. Ήχο και παραδόξως, έχει σαν Βάση του τον Φθόγγο Νη.
Συμπέρασμα Β΄: Ο Μιξολύδιος κατά τους σεβαστούς Διδασκάλους μας, είναι ΚΑΙ Α΄. , ΚΑΙ Β΄., αλλά ΚΑΙ Δ΄. Ήχος. Και αν προχωρήσουμε και στην παράγραφο 290, θα δούμε να μας παρουσιάζεται ο Δώριος, σαν τον δικό μας Πλάγιο του Α΄. , οπότε πιστεύουμε ότι και ο Δώριος, είναι τρισυπόστατος.
Στη σελίδα 149, παράγραφος 332, μας παρουσιάζουν τον Λύδιο, σαν τον δικό μας Β΄. Ήχο και στη σελίδα 127, πα-ράγραφος 288, αυτός ο ίδιος ο Λύδιος, μας παρουσιάζεται σαν δικός μας Γ΄ Ήχος. Συμπέρασμα Γ΄ : Ο Λύδιος, ανάλογα με τον καιρό, πότε είναι Β΄ Ήχος και πότε Γ΄.
Στην παράγραφο 293, μας παρουσιάζουν τον Υποδώριο, σαν τον δικό μας Πλάγιο του Δ΄. , ενώ στην παράγραφο 284, μας τον παρουσιάζουν με Βάση τον Δι, αλλού δέ, με Βάση τον Πα. Γενικό Συμπέρασμα : ΤΣΙΡΚΟ !!!!
Εδώ πρέπει να επαναλάβουμε, ότι όλα αυτά τα λάθη και οι ανωμαλίες, προέκυψαν από την περεξήγηση της Υπάτης Βαρείας. Φαίνεται όμως, ότι οι σεβαστοί μας Διδάσκαλοι, κατάλαβαν ότι κάτι δεν πάει καλά και γι’ αυτό στην παράγραφο 324, μας λένε για τον Α΄ Ήχο : « Αν λοιπόν, ούτος ο Ήχος, ταυτίζεται με τον Δώριο », οπότε, θα πρέπει να προσέξουμε αυτό το Αν στην αρχή.
Για τον Β΄ Ήχο, λένε στην παράγραφο 332 :
«Το ήθος του Ήχου, αν (και εδώ πάλι το αν) αν λοιπόν είναι εκείνος, όστις ονομάζεται παρά των Αρχαίων Λύδιος».
Για τον Δ΄ Ήχο, μας λένε : «Αν (πάλι έχουμε το αν) αν λοιπόν, ο Δ΄ Ήχος, είναι εκείνος, ός λέγεται υπό των Αρχαίων Μιξολύδιος».
Γενικά δηλαδή, δεν καθορίζουν θετικά έναν Ήχο με βεβαιότητα, αλλά προβάλλουν το αν.
Δημήτριος Ιωαννίδης
Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως
Ιωαννίδης Δημήτριος
 
Δημοσ.: 554
Εγγραφη: Τετ 21 Ιαν 2009, 11:47:12

Επιστροφή στην ᾿Αρχαία ῾Ελληνική Μουσική

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron