Γραμματικὴ γυμνασίου

Συντονιστής: Dionysios

Γραμματικὴ γυμνασίου

Δημοσίευσηαπό Dionysios » Τετ 04 Φεβ 2009, 23:10:57

21.1.09
Γραμματική

Υποθέτω ότι ο νέος υπουργός Παιδείας θα χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να ενημερωθεί για τις νέες του αρμοδιότητες, τα προβλήματα της εκπαίδευσης, τα μικρά και μεγάλα κενά.
Ευελπιστώ ότι θα βρεθεί κάποιος από τους πολλούς παρατρεχάμενους να του πει πως εδώ και τέσσερα χρόνια δεν υπάρχει επίσημη σχολική γραμματική, αφού η προηγούμενη, του Τριανταφυλλίδη, μετά από ευδόκιμη υπηρεσία κρίθηκε ως ακατάλληλη, αφού τα νέα βιβλία της γλώσσας του γυμνασίου δεν τη χρησιμοποιούν σχεδόν καθόλου.
Ευελπιστώ ότι κάποιος θα εξηγήσει στον υπουργό ότι το ακατάλληλο της γραμματικής Τριανταφυλλίδη δεν κρίθηκε από κανένα συνέδριο γλωσσολόγων.
Ευελπιστώ ότι ο νέος υπουργός θα διερευνήσει τάχιστα, πριν από το διάλογο tabula rasa για την παιδεία, το ιδιαίτερα σοβαρό τούτο θέμα και θα προσπαθήσει να βρει τη λύση του.

Με τις λιγοστές μου γνώσεις θα μπορούσα να πληροφορήσω τον υπουργό ότι ο καθηγητής πανεπιστημίου που ανέλαβε τη συγγραφή της έχει ήδη (εδώ και 2 χρόνια) ολοκληρώσει το έργο του.

Περιμένω εναγωνίως να με πληροφορήσει κάποιος ως πότε θα διδάσκεται στο μάθημα της γλώσσας του Δημοτικού ότι η λέξη διατροφή είναι σύνθετη και στο μάθημα της γλώσσας του Γυμνασίου ότι η λέξη διατροφή είναι παράγωγη.

Επιτέλους, ας λύσει κάποιος κάποτε αυτή τη διαστροφή με τη διατροφή.

Ευελπιστώ η συζήτηση για τη γραμματική να μην τύχει της tabula rasa και quo vadis τύχης της υπόλοιπης εκπαίδευσης.

Υ.Γ.
Με tabula rasa και quo vadis πέρασα 20 χρόνια δάσκαλος. Υπομονή, έμειναν άλλα 15.


Πηγή· http://glwssa.blogspot.com/
Άβαταρ μέλους
Dionysios
 
Δημοσ.: 3950
Εγγραφη: Πέμ 11 Σεπ 2008, 21:30:05
Τοποθεσια: ᾿Αθῆναι

Re: Γραμματικὴ γυμνασίου

Δημοσίευσηαπό Dionysios » Τετ 04 Φεβ 2009, 23:34:53

Δηλώσεις τοῦ καθηγητοῦ Χρίστου Τσολάκη γιὰ τὸ βιβλίο τῆς γραμματικῆς (ἀπόσπασμα ἀπὸ πλῆρες ἄρθρο, τὸ ὁποῖο βλέπε ἐδῶ viewtopic.php?f=141&t=309)

«Εξοβελίστηκε η Γραμματική του Τριανταφυλλίδη»

Στην εισήγησή του ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός αναφέρθηκε και σε ένα γεγονός το οποίο χαρακτήρισε ιδιαίτερα ανησυχητικό: «Ανάμεσα στα βιβλία που προκηρύχθηκαν είναι και η κρατική Γραμματική της Γλώσσας. Επισημάναμε τότε στην επιστολή μας να μην προκηρυχθεί η Γραμματική. Η Γραμματική της εθνικής γλώσσας δεν προκηρύσσεται σε καμία περίπτωση, παρά όταν παρίσταται ανάγκη, συντάσσεται ή αναμορφώνεται από επιτροπή ειδικών γλωσσολόγων ή άλλων επωνύμων. Αυτό έκανε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1917, αυτό και ο Μεταξάς το 1939, αυτό και ο Γεώργιος Ράλλης το 1976», είπε ο κ. Τσολάκης, και πρόσθεσε: «Δυστυχώς και εδώ δεν εισακουστήκαμε. Η Γραμματική προκηρύχθηκε και ανατέθηκε σε άτομα».

O κ. Τσολάκης επέστησε την προσοχή των συνέδρων σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που προέκυψε με την αλλαγή της εξουσίας, καθώς μέσα στη σύγχυση, χωρίς κανείς να το αντιληφθεί, η Γραμματική του Τριανταφυλλίδη εξοβελίστηκε από τα σχολεία, όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό συνάγεται από το γεγονός ότι οι συγγραφείς των νέων βιβλίων γλωσσικής διδασκαλίας δεν παραπέμπουν πια στον Τριανταφυλλίδη, αλλά σε άλλες Γραμματικές. Δεν είναι αυτό συγκλονιστικό; Για όσους καταλαβαίνουν, αυτό είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να γίνει. Αυτή τη στιγμή όλα βρίσκονται στον αέρα. Κομφούζιο στη γλώσσα και στη διδασκαλία της. Ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς».

«Αυτά συμβαίνουν, όταν στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο διορίζονται άνθρωποι άσχετοι με τα εκπαιδευτικά πράγματα. Και ο υπουργός Παιδείας του 2003, που ήταν φιλόλογος, τι μέτρα έπαιρνε;», παρατήρησε ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ.
Άβαταρ μέλους
Dionysios
 
Δημοσ.: 3950
Εγγραφη: Πέμ 11 Σεπ 2008, 21:30:05
Τοποθεσια: ᾿Αθῆναι


Επιστροφή στην Λάθη στά σχολικά βιβλία

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης